Vpiši svoje podatke

Dogodke lahko vpisujejo le registrirani uporabniki. Registracija in objava vašega dogodka je brezplačna.

SportDogaja.si / Zgodovina športa / Alpsko smucanje

Zgodovina športa

Alpsko smučanje

Zgodovina

Smuči so po znanih podatkih stare najmanj pet tisoč let. To dokazuje risba smučarja z masko zajca, ki stoji na 4,5 m dolgih  smučeh in je vklesana v skali na Rodoeyu. Dolga tisočletja so smuči uporabljali lovci, vojaki in gozdarji za gibanje po ravni zasneženi pokrajini. Prastare skandinavske smuči so bile namenjene predvsem za hojo, zato so bile zelo dolge, tudi več kot dva metra, drsni del smučke pa je oblečen v kožuh. Na Švedskem so našli prve smuči leta 3200 pred našim štetjem.c Danes je smučanje namenjeno predvsem zabavi in rekreaciji, nekateri pa si z njo služijo kruh. Smučanje pa vrjetno niso poznali le Laponci, ampak tudi Rusi, Kitajci in Južni Korejci.  

Alpsko smucanje zg2Vir: www.parkcitymountain.com

Zgodovina alspkega smučanja v Sloveniji

Janez Vajkard Valvasor je leta 1689 v svoji knjigi Slava vojvodine Kranjske opisal bloško smučanje, kar je izjemen dokument prvega smučanja v srednji Evropi. Verjetno so bili bloški smučarji prvi krmarji v zavojih na svetu, saj Valvasor piše, da so po kačje kljukali z neverjetno hitrostjo, da so se izognili oviram.

Največja zvezda slovenskega smučanja je bil brez dvoma Bojan Križaj, prvo slovensko medaljo na zimskih olimpijskih igrah pa je prismučal Jure Franko  v veleslalomu na OI v Sarajevu. Izjemen je bil tudi Rok Petrovič, ki je dosegel 5 zmag za svetovni pokal, vse v slalomu in vse v svoji šampionski sezoni 1985/86. Najboljša slovenska smučarka pa je Mateka Svet, ki je skupaj svetovnem pokalu osvojila 7 zmag in 22 uvrstitev na zmagovalni oder ter sreberno slalomsko medaljo na OI v Calgaryju.


Olimpijske igre

Alpsko smučanje je bilo prvič na sporedu olimijskih iger v Garmisch-Partenkirchenu leta 1936, ko je nastopilo 28 držav in 5646 športnikov, otvoritveni govor pa je imel nemški kancler Adolf Hitler. V slalomu in kombinaciji sta zmagala domačina Christel Cranz in Franz Pfnür. Birger Ruud je nastopil tako v smučarskih skokih kot tudi alpskem smučanju. Prvi junak iger v Cortini d'Ampezzo je bil Avstrijec Toni Sailer, ki je zmagal v smuku, veleslalomu in slalomu. V veleslalomu je prehitel vse tekmece za 6,2 sekunde, kar je največ v zgodovini OI-ja.

Največji olimpijski škandal

Na OI v Grenoblu leta 1968 smo videli enega največjih škandalov v zgodovini OI-ja. Domači junak Jean-Claude Killy je po precej sumljivi odločitvi zmagal v slalomu. Njegovega največjega tekmeca Karla Schranza je med smučanjem zmotil delavec na progi. Avstrijcu so dovolili ponovni štart in uspelo mu je izboljšati čas Killyja. Po posvetovanju je vodstvo tekmovanja odločilo, da bodo Schranza diskvalificirali. Killy je tako dobil vse tri tekme v alpskem smučanju.

Najboljši

Šved Ingemar Stenmark je po oceni mnogih najboljši alpski smučar vseh časov, saj je kar 92 osvojil prvo mesto na tekmah za svetovni, na FIS tekmovanjih in Olimpijskih igrah.  Norvežan Kjetil André Aamodt je edini smučar, ki je dobil 8 olimpijskih odličij, zmagal je na 5 dirkah za svetovno prvenstvo in osvojil 21 posamičnih zmag na tekmah svetovnega pokala, tesno za petami mu je rojak Lasse Kjus.  


Karving smuči

Karving se je v zadnjih letih močno razvil tudi pri nas. Leta 1989 so v Elanu izdelali prvo karving smučko, s katero se je spremenila tudi tehnika smučanja

Vir prispevka: Tina Lucu

Nazaj na seznam Nazaj na seznam

©2013 SportDogaja.si