Vpiši svoje podatke

Dogodke lahko vpisujejo le registrirani uporabniki. Registracija in objava vašega dogodka je brezplačna.

SportDogaja.si / Zgodovina športa / Josip Primožič - Tošo, gledališki scenograf, slikar in imetnik dveh olimpijskih medalj v gimnastiki

Zgodovina športa

Josip Primožič - Tošo, gledališki scenograf, slikar in imetnik dveh olimpijskih medalj v gimnastiki

7. februar 1900, Ljubljana - 18. avgust 1985, Maribor

Josip Primožič – Tošo
Rodil se je 7. februarja leta 1900 v Ljubljani, materi Antoniji (rojeni Vodušek) in očetu Josipu, ki je bil po poklicu mizar. Bil je najstarejši od štirih bratov. Mati mu je umrla, ko mu je bilo sedem let. Otroke so poslali v rejo in Josip je pristal pri svojem stricu, ki je imel enajst svojih otrok. Naredil je šest razredov ljudske šole in se vpisal na realko. Prve telovadce je videl v cirkusu in začel jih je oponašati, hoditi po rokah in početi druge vragolije. Zaradi začetka I. svetovne vojne in posledično gospodarske krize in lakote je moral zapustiti šolo in se zaposliti v tovarni orožja. Ko so ga kasneje hoteli poslati na fronto, je pobegnil z vlaka in se zatekel na kmetijo, kjer je dve leti delal kot hlapec. Prišel je telesno šibak, ker pa je na kmetiji bilo hrane dovolj, se je telesno zelo okrepil.

Ko se je vrnil, so Josipa poslali služit v jugoslovansko vojsko v Kraljevo, kjer se je začel telovaditi . Resno pa je začel trenirati gimnastiko leta 1923 pri ljubljanskem Sokolu. V enem letu je tako napredoval, da so ga povabili celo na izbirno tekmo za sestavo vrste za olimpijske igre v Parizu leta 1924. Uvrstil se je med izbrance in se tako kot popolni začetnik udeležil svojih prvih iger.  Naslednjih šestnajst let je veljal za enega najboljših telovadcev na svetu. Osvojil je dve olimpijski medalji (srebro in bron) in osem medalj, med njimi štiri zlate, na svetovnih prvenstvih.  Leta 1928 se je na povabilo Leona Štuklja (ob sebi je želel imeti vrhunskega telovadca) preselil v Maribor. 

Služboval je kot risar za gradbeno podjetje. Leta 1935 se je poročil z učiteljico Avgusto Žoher (1909-1968), ki mu je istega leta rodila hčerko Majo, osem let pozneje pa še sina Jožeta. Leta 1940 je zaključil z aktivnim športom. Med II. svetovno vojno je sodeloval z OF po vojni pa mu politika ni dišala in je po dveh letih vrnil partijsko knjižico. Kasneje je delal tudi kot scenograf v mariborskem narodnem gledališču – SNG, kjer je postavil veliko baletnih, opernih in dramskih scen. Po upokojitvi se je posvetil predvsem slikarstvu (slikanje je bil njegov hobi in strast celo življenje),  Umrl je 18. avgusta 1985 v Mariboru. 

Josip Primožič – Tošo
ZANIMIVOSTI

Po njem se danes imenuje Ulica Toša Primožiča v Mariboru.

Naredil je 65 scen za dramske, operne in baletne predstave.

Ustvaril je preko 1600 slik in portretov, imel je okrog 160 razstav (od tega 28 samostojnih) doma in v tujini.

Ob delu je leta 1932 končal meščansko srednjo šolo.

Leta 1928 je na svojih drugih olimpijskih igrah v Amsterdamu, osvojil dve olimpijski medalji, srebro na bradlji in bron kot član vrste.

S 30. leti je postal štirikratni svetovni prvak na svetovnem prvenstvu leta 1930 v Luksemburgu. Bil je najboljši telovadec na svetu v skupni uvrstitvi in prosti vaji, na bradlji in konju z ročaji, z izbrano vrsto pa je osvojil tretje mesto.

Na žalost se jugoslovanski telovadci niso udeležili olimpijskih iger v Los Angelesu leta 1932, saj bi bila drugače Toševa zbirka medalj še zajetnejša

Bil je tudi sodnik in trener vendar se je po sporu (razhajanja v načinu treniranja in razvoja športne gimnastike) leta 1953 za vedno umaknil iz gimnastike.

Nazaj na seznam Nazaj na seznam

©2013 SportDogaja.si