Vpiši svoje podatke

Dogodke lahko vpisujejo le registrirani uporabniki. Registracija in objava vašega dogodka je brezplačna.

SportDogaja.si / Zgodovina športa / Jure Franko, legenda olimpijskih iger v Sarajevu

Zgodovina športa

Jure Franko, legenda olimpijskih iger v Sarajevu

Jure se je rodil 28. Marca 1962 v Postojni. Frankovi so živeli v Solkanu, kjer je mali Jure tudi obiskoval osnovno šolo. Za smučanje je njega in njegovega brata Mladena (danes je Mladen Franko profesor kemije) navdušil njun oče Matija, ki je bil tudi njun trener. Treniral je v goriškem smučarskem klubu, kasneje se je zaradi boljših pogojev preselil k ljubljanski Olimpiji. Obiskoval je smučarsko gimnazijo v Škofji Loki. Leta 1980, še pred 18. rojstnim dnem, je Franko nastopil na olimpijskem veleslalomu v Lake Placidu in dosegel izvrstno 12. mesto. Slovenija je dosegla izvrsten ekipni uspeh, saj je bil Bojan Križaj takrat četrti, Boris Strel pa osmi, a vseeno smo ostali brez olimpijske medalje. Jure je uspešno nastopal v svetovnem pokalu, trikrat je bil bronasti, 23 - krat se je uvrstil med prvih deset najboljših.  

Jure Franko

Leta 1984 so bile olimpijske igre v Sarajevu  in cela Jugoslavija si je želala prvi zimsko olimpijsko medaljo. Edina realna možnost so bili seveda slovenski smučarji. Pritisk je bil velik, predvsem na Bojana Križaja, a tudi na ostale fante. 14. Februarja 1984 je bil na sporedu veleslalom in Jure je bil po prvem teku četrti. Napetost je rasla. V drugem teku si je z najboljšo vožnjo prismučal drugo mesto in osvojil tako želeno olimpijsko odličje. Sarajevo je od navdušenja eksplodiralo, nasmejani Jure pa se je za vedno vtisnil v spomin prektično vsem državljanom nekdanje Jugoslavije. Jure je zaključil s tekmovanjem v svetovnem pokalu že pri 23-tih letih, leta 1985 in se podal preko luže v ZDA, kjer se je preizkusil še na tekmah profesionalnih smučarjev.

Po končani športni karieri je zašel v poslovne vode, seveda povezane z alpskim smučanjem in praktično dvajset let preživel v tujini. Večino časa je preživel na Japonskem, nato se je za nekaj let vrnil v ZDA.

Danes  Jure Franko z ženo Simono Vodopivec, nekdanjo članico zasedbe Moped Show, in dvema otrokoma živi v Radovljici. Kot producent pomaga ženi pri postavitvi muzikalov. Aktivno je vključen v humanitarno delo pri olimpijskem gibanju.    

Jure Franko

Zanimivosti

Jure je na OI v Torinu, leta 2006, na ogled olimpijskega veleslaloma, odpeljal  43 otrok iz Sarajeva in Gorice, ki prihajajo iz socialno ogroženih družin.

Življenje deli na pred in po Sarajevu, saj se mu je vse obrnilo na glavo

Njegov oče Matija Franko je bil uspešen smučarski skakalec.

Leta 1985 je zmagal v veleslalomu na Univerzijadi v italijanskem Bellunu.

V Sarajevu se je razširil rek Volimo Jureka više od bureka – Jureta imamo rajši kot burek.

Jure je bil mlad, vesel, zabaven fant, pa tudi raztresen. Na eni od tekem si je pozabil na štartu zapeti smučarske čevlje in seveda prišel v cilj popolnoma besen sam nase.

Tone Vogrinec, direktor smučarske reprezentance, je dejal, da se postriže na balin, če smučarji dobijo kolajno na OI v Sarajevu. Jure ga je ostrigel pred televizijskimi kamerami.

Nazaj na seznam Nazaj na seznam

©2013 SportDogaja.si