Vpiši svoje podatke

Dogodke lahko vpisujejo le registrirani uporabniki. Registracija in objava vašega dogodka je brezplačna.

Zgodovina športa

Kriket

Kratka zgodovina

Točnih zapisov o nastanku kriketa ni, a nekateri viri pravijo, da se je razvila v času Sasov in Normanov, predvsem, naj bi se s prvo obliko kriketa začeli ukvarjati njihovi otroci. Otroška igra je preživela vse od 9. , 10. stoletja pa tja do 16. stoletja, ko so se začela pisati prva pravila kriketa. Prva mednarodna tekma se je odigrala leta 1844, čeprav se je uradna mednarodna zgodba o kriketu začela pisati s tekmo leta 1877. Sodobna oblika kriketa se je razvila v Angliji, popularen pa je predvsem tudi v drugih današnjih državah Britanske skupnosti narodov.

kriket zgVir: www.elanguages.org

Priljubljenost

V nekaterih državah Južne Azije, vključno z Indijo, Pakistanom, Bangladešom in Šrilanko, je kriket daleč najpriljubljenejši šport. Kriket je priljubljen šport tudi v Angliji in Walesu, v Avstraliji, na Novi Zelandiji, v Južnoafriški republiki, Zimbabveju, in v karibskih angleško govorečih državah, ki tvorijo športno konfederacijo, znano kot Zahodnoindijski kriketski tim.


Zanimivost

Nenavadna je dolžina igre; v eni od oblik lahko tekmovalno srečanje traja tudi pet dni po šest ur na dan, s številnimi odmori za kosilo in čaj in bogato izrazoslovje, za privržence pa ta šport, skupaj z zagrizenim rivalstvom med najboljšimi državami pomeni, strastno zabavo in občudovanja vredne športne dosežke. Tekme kriketa so v zgodovini vplivale tudi na diplomatske odnose med državami; najbolj znan je diplomatski spor po namernem angleškem ciljanju v telesa nasprotnih avstralskih odbijalcev v sezoni 1932-1933.

 

Kriket žogica

Usnjena žogica s plutovinasto sredico ovito s trpežno vrvico. Po pravilih kriketa mora imeti obseg 23 cm (9 inčov) in tehtati nekje med 156 in 163 grami. V uradnih tekmah mora biti rdeče barve. 


Kriket v Sloveniji

V Sloveniji so trenutno štirje registrirani kriket klubi, in sicer KK Mežica, KK Bela Krajina, Ljubljana CC in Maribor CC. Prvo državno prvenstvo se je izvedlo leta 2007 v Valburgi pri Smledniku, kjer je tudi zaenkrat še edino pravo kriket igrišče. Aktualni državni prvaki so Mežičani, sledijo jim Mariborčani, Belokranjčani in Ljubljančani.

Vir prispevka: Tina Lucu

Nazaj na seznam Nazaj na seznam

©2013 SportDogaja.si