Vpiši svoje podatke

Dogodke lahko vpisujejo le registrirani uporabniki. Registracija in objava vašega dogodka je brezplačna.

SportDogaja.si / Zgodovina športa / Mateja Svet - zvezdnica, ki je pri 22 letih končala kariero

Zgodovina športa

Mateja Svet - zvezdnica, ki je pri 22 letih končala kariero

Mateja Svet
Smučarka Mateja Svet je bila zagotovo ena največjih slovenskih športnic. Rojena zmagovalka. V samo nekaj sezonah je članica smučarskega kluba Novinar dosegla neverjetno število odličnih rezultatev. Mateja ima pet kolajn s svetovnih prvenstev in eno z olimpijskih iger ter sedem zmag v svetovnem pokalu. Prvo je dosegla v sezoni 1985/86 v Jasni. Na svetovnem prvenstvu  leta 1987 v Crans Montani je osvojila tri medalje: srebrno v veleslalomu ter bronasto v superveleslalomu in slalomu. Dve leti kasneje je v Vailu postala svetovna prvakinja v slalomu, v veleslalomu pa je bila tretja. Na OI-ju leta 1988 v Calgaryju se je v slalomu okitila s srebrom. Po koncu sezone 1989/90 je že pri 22 letih končala kariero. O Tonetu Vogrincu, takratnemu šefu smučarjev, ne daje izjav. Pred nekaj leti je zanj povedala, da ga v njenem življenju enostavno ni.

Matejina največja tekmica je bila Švicarka  Vreni Schneider o kateri pa je slovenska šampionka povedala: »Vreni je bila mojstrica v smučanju in hkrati velik človek.«

Mateja o občutkih ob zmagi: »V tistem trenutku, ko se pripelje skozi cilj in vidiš, da imaš kolajno, doživiš neizmerno olajšanje, katarzo, srečo in zadovoljstvo pa občutiš čez čas, ko imaš možnost da se reflektiraš. Na dan zmage "te podajajo" od enega mesta do drugega in pravega zadovoljstva ob zmagi takrat sploh ne začutiš.«

Mateja Svet danes živi v Ljubljani, ima najstniško hčerko hčerkico Tajo. Končala je študij delovne terapije na visoki šoli za zdravstvo, ob delu pa študira še psihologijo.


Rezultati Mateje Svet:    

Leta 1984 postala mladinska svetovna prvakinja v veleslalomu in debitirala na olimpijskih igrah v Sarajevu.  
V sezoni 1985/86 je v veleslalomu v Jasni v slovaških Visokih Tatrah dosegla prvo slovensko žensko zmago v svetovnem pokalu. V isti sezoni je zmagala še na zadnji tekmi v kanadskem Bromontu.  
Leta 1987 je na svetovnem prvenstvu v švicarski Crans Montani osvojila kar tri medalje: srebrno v veleslalomu ter bronasto v supervelesalomu in slalomu.  
Na olimpijskih igrah leta 1988 v kanadskem Calgaryju se ji je za las izmuznila medalja v veleslalomu, zato pa je osvojila srebrno medaljo v slalomu.  
V sezoni 1987/88 je osvojila mali kristalni globus v veleslalomski razvrstitvi.  
Leta 1989 je na svetovnem prvenstvu v ameriškem Vailu postala svetovna prvakinja v slalomu, v veleslalomu je najprej osvojila četrto mesto, kasneje, ko so zaradi dopinga diskvalificirali tretjeuvrščeno Francozinjo Christelle Guignard, je prejela tudi bronasto medaljo.  
Po koncu sezone 1989/90 je zaradi nesoglasij s Smučarsko zvezo Slovenije pri 22 letih končala tekmovalno kariero, v kateri je dosegla 7 zmag za svetovni pokal, 6 v veleslalomih in eno v slalomu.  

 

Nazaj na seznam Nazaj na seznam