Vpiši svoje podatke

Dogodke lahko vpisujejo le registrirani uporabniki. Registracija in objava vašega dogodka je brezplačna.

SportDogaja.si / Zgodovina športa / Miro Cerar - Dvakratni olimpijski, štirikratni svetovni in desetkratni evropski prvak

Zgodovina športa

Miro Cerar - Dvakratni olimpijski, štirikratni svetovni in desetkratni evropski prvak

Dvakratni olimpijski, štirikratni svetovni in desetkratni evropski prvak 

Miro Cerar, rojen 28. oktobra 1939 v Ljubljani, je eden  najuspešnejših športnikov Slovenije vseh časov. Ob Leonu Štuklju, gimnastični legendi med obema svetovnima vojnama, je Cerar po drugi svetovni vojni Sloveniji priboril največ kolajn na velikih tekmovanjih. Na svojem paradnem orodju, konju z ročaji, se mu je po številu osvojenih odličij približal le madžarski tekmovalec Zoltan Magyar. Cerar je bil tudi prvi, ki mu je uspelo dvakrat zapored osvojiti naslov evropskega prvaka v mnogoboju - v seštevku nastopov na vseh orodjih. Na prvenstvih stare celine je kolajne osvajal tudi na vseh drugih orodjih, naslove evropskega prvaka pa je osvojil še na krogih, bradlji in drogu. Dvakratni olimpijski prvak, štirikratni svetovni in desetkratni evropski prvak na konju z ročaji – Miroslav Cerar je kariero končal pri 31 letih.  

Miro Cerar

Nastopil je na treh olimpijskih igrah - v Rimu leta 1960, Tokiu leta 1964 in Ciudad de Mexicu leta 1968. Svoj največji uspeh je sicer dosegel na olimpijskih igrah leta 1964 v Tokiu, kjer je osvojil zlato kolajno na konju in bronasto na drogu, štiri leta pozneje na OI v Ciudad de Mexicu pa ubranil naslov olimpijskega prvaka na konju, a sam pravi, da mu je v življenjskem smislu največ dal prvi, neposrečen nastop na igrah v Rimu.

V zbirki 30 kolajn z največjih tekmovanj je kar 16 zlatih; dva naslova olimpijskega prvaka, štirje naslovi svetovnega in deset naslovov evropskega prvaka. Izjemno kariero je Cerar končal z naslovom svetovnega prvaka leta 1970 na domačih tleh, ko se je od gimnastičnih aren poslovil v ljubljanski Hali Tivoli z zlatom na konju.

Miro Cerar je ob gimnastiki je uspešno končal tudi študij prava in dolga leta delal kot odvetnik. Po koncu kariere je postal aktiven športni delavec, borec za fair play, eden izmed ustanoviteljev Olimpijskega komiteja Slovenije, Slovenske olimpijske akademije in ambasador Slovenije za šport, toleranco in fair play. Cerar je tudi nosilec visokih odlikovanj, kot so olimpijski red (L'Ordre Olympique), najvišje državno priznanje v nekdanji Jugoslaviji (nagrada AVNOJ) in Sloveniji (Bloudkova nagrada).

Ob njegovi 70-letnici so pri Gimnastični zvezi Slovenije (GZS) izdali tudi njegovo biografijo z naslovom Miroslav Cerar in njegov čas. 
Nazaj na seznam Nazaj na seznam

©2013 SportDogaja.si