Vpiši svoje podatke

Dogodke lahko vpisujejo le registrirani uporabniki. Registracija in objava vašega dogodka je brezplačna.

SportDogaja.si / Zgodovina športa / Rok Petrovič - doktor fizike alpskega smučanja

Zgodovina športa

Rok Petrovič - doktor fizike alpskega smučanja

Rok Petrović
Eden najboljših slovenskih smučarjev Rok Petrovič se je rodil 5. februarja leta 1966 v Ljubljani. Umrl je 16. septembra leta 1993 med potapljanjem v Veli Luki na Hrvaškem. 

Rokov prvi uspeh je naslov mladinskega svetovnega prvaka v slalomu leta 1983 v italijanskem Sestrieru.  Po tem uspehu je zelo hitro napredoval  proti slalomskemu svetovnemu vrhu , popolnoma pa je eksplodiral  v sezoni 1985/86, ko je dosegel kar 5 slalomskih zmaag ter še po eno drugo ter tretje mesto,ter več kot prvi Slovenec osvojil mali kristalni globus. Niz zmag je začel na tekmi svetovnega pokala v Sestrieresu, nato je z nepozabno zmago navdušil trideset tisoč gledalcev v Kranjski Gori, se povzpel na najvišje mesto odra za najboljše v Wengnu, zmagovito pot nadaljeval v Lillehammerju na Norveškem in sanjski mojstrski dodal še zmago v Heavenly Valleyu v ZDA. Zmagovalna sezona je bila brez dvoma vrhunec njegove športne kariere. Naslednjo sezono je na slalomu v Kranjski gori zaostal le za Bojanom Križajem. Svojo kariero je končal  star komaj 22 let ter se posvetil študiju na Fakulteti za šport. Leta 1991 je diplomiral na temo kršitev človekovih svoboščin v športu. Roku je bila najljubša zmaga v Kranjski Gori, po tekmi pa je dal zanimivo izjavo: »Nikoli ne bom pozabil, kako spontano in človeško so med po zmagi pozdravili Podkorenčani - dobil sem kos domačega kruha, poljub najlepšega vaškega dekleta in čestitke najstarejšega Gorenjca, ki mi je dejal: "Rok, vesel sem, da si zmagal na mojem travniku...,«. Smučarji so Roka klicali "doktor fizike alpskega smučanja", ker je prvi smučar na svetu, ki je k smučanju pristopal na znanstveni način. Vsi so opazovali njegovo meditacijo na startu. Bil je tudi eden prvih, ki je začel med slalomskimi vratci švigati s čelado na glavi.

Zanimivosti

Rok je bil ne le sijajen športnik, ampak je svoj perfekcionizem kazal tudi na Fakulteti za šport. Tik pred zagovorom magistrske naloge je leta 1993 med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli tragično preminil. Star je bil komaj 27 let.

V spomin na velikega Roka Petroviča smučarsko društvo Novinar vsako leto organizira mednarodno tekmovanje v veleslalomu za cicibane in cicibanke - POKAL ROKA PETROVIČA.

Fundacija Roka Petroviča vsako leto na Fakulteti za šport podeli nagrade najboljšim študentom za odlične športne dosežke in nadpovprečno učno uspešnost.

Nazaj na seznam Nazaj na seznam

©2013 SportDogaja.si